Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pareiza izruna.
Anime forum > otaku.lv > Offtopic
Blackout
Sēžu klausos TV, un pēkšņi latviešu valodā stāsta par anime.
Taču kas ir interesanti, viņi saka animē . Man likās, ka pareizi būs anime.. Kāda tad īsti pareizā izruna? Cilvēki, palīdziet.. Esmu apjucis blink.gif ~_~
Ghoul
personiigi es lietoju abu variantus, kaa gadaas :: bet paraizaaks, laikam, ir anime


Kur tikastaastiits par anime????? blink.gif
Blackout
tāpēc jau es esmu apjucis ~_~ bet kā ir pareizāk?
bubu
Kā kā ir pareizāk?
Nominatīvs - anime
Lokatīvs - animē
Abi varianti pareizi.
Niks
http://en.wikipedia.org/wiki/Anime
Blackout
bet viņi jau teica to nominatīvā. un man vajadzīga latviešu izruna. nejau angļu jeb japāņu.....
Niks
Manuprāt, jāizrunā ir tā, kā to izrunā japāņi, tātad anime ar uzsvaru uz e.
P.S. Angļu valoda un japāņu valoda NAV sinonīmi, tāpēc jeb vietā jālieto vai!
sipps
kada gan vispar starpiba kada ka tik izrunats sis vards. taka sis nav laviesu vlodas vards katrs vinu izrna savadak un nav pareiz vai nepariza izruna.

es pat neredzu iemeslu kadel sads topiks vispar tika izveidots? un kam tas ir vajadzigs?
Sushi
Es parasti saku anime, uzsvaru liekot uz a.
Vairaaki ir teikushi animē, piem. Tomoko smile.gif , bet man personiigi vienalga, kaa cilveeki saka. laugh.gif
+Chibi+
Cik es esmu ievērojusi, latvieši saka ānime, bet krievi animē.
X_Kamui
QUOTE(+Chibi+ @ Nov 24 2005, 21:09)
Cik es esmu ievērojusi, latvieši saka ānime, bet krievi animē.
*


Nevienu krievu vel neesmu saticis kurš saka animē wink.gif



A ka pareizi saka otaaku vai ootaku?.....
ETM
pareizi ir 074kU.


BEIDZIET SPAMOT!

shim visam nav nekaadas vispaarizgliitojoshas vai informatiivas jeegas. uz vieniigo jeedziigo jautaajumu "kur pa to kasti, ko dazhi skataas un veel retaaki cilveeki sauc par taalraades aparaatu, raadiija sizhetu par daudziem foruma apmekleetaajiem tuvu teemu?" atbilde veiksmiigi netika sniegta. Pie taa visa te jau saakas rasu naida kurinaashana (tip eskimosi dara taa a papuasi shitaa). Galvenais ka forums staav tukshs un kluss,et koliidz paraadaas shitraads topiks taa uzreiz sabirst "atbilzhu varianti".

p.s. varbuut jajau runaajam par izrunu tad izmantojam transkripciju? taa tikai taada mulkjiiga doma, bet tomeer.
lastguru
emm... pievienojos ETM. es veel neesmu redzeejis sheit pareizi noformuleetu atbildi. te kaads uzskata ka burti atspoguljo izrunu... nu ta gluzhi nav, jo tiek izlaisti buutieskie izrunas elementi, pat ja pienjemt ka burti apziimee skanjas: uzsvars un intonaacija.

Ja mees runaajam par japaanju valudu, tad taada jeedziena kaa uzsvars tur nav, ir tikai saucamais "pitch accent", kursh arii nav nekaads standarts, un peec buutiibas japaanju valodaa kaa gribi, taa izrunaa. turpretii eiropas valodaas mums ir pienjemts ieveerot striktaakus izrunas noteikumus, proti, jaaieveero uzsvars (intonaacija mums vairaak aspoguljo emocijas...)

runajot par krievu valodu, esmu ieveerojis ka saka [aņime'] (visiem patskanjiem iisiem, un ar "e" izrunu liidziigu kaa latvieshi izrunaa vaardu "fest"). turpretii latvieshu izruna meedz buut: [aņi'me], [ani'me], [a'ņime]... un laikam arii dzirdeets [aņimē']... nu varbuut veel ko aizmirsu. man pasham visvairaak patiit [a'ņime]
edg
Jebkursh latvieshu valodnieks, kas vispaar pienjems shii vaarda lietoshanu, teiks, ka pareizi ir anime, jo taa ir latvieshu valodas iipashiiba, ka uzsveerti tiek pirmie burti. Diemzheel, ljaunie un valodu kropljojoshie sveshvaardi daudzi tiek izrunaati ar origjinaalu uzsvaru, piemeeram, karaoke. Jaa, oficiaali japaanju valodaa nav teikt, ka uzsvars ir tieshi uz "o", bet latvieshu cilveecinjam taa izklausaas un taa iegaajies, un vinjsh to taa arii uztver. Bet tas varbuut nav iisti par teemu.
Kaa tad ir ar "anime"? Origjinaali shis vaards ceelies no anglju vaarda "animation", ko japaanji izrunaa kaa "animeeshon"(lasiit kaa latvieshu vaardu ar uzsvaru uz "ee"). Taapeec saiisinaajumaa "anime" ir palicis uzsvars uz "e". Bet taapat kaa latvieshi uzsvarus liek kaa tiik, taa arii japaanji. Galvenie burta "e" uzsveereeji, kuru deelj tik ljoti izplatiita ir shaada uzsveershana, manupraat, ir angliski runaajoshie, jo vinji redz liidziibu ar vaardu "animation", kur uzsvars ir tajaa pashaa vietaa.
Taatad - kaa izrunaat ir pareizi? Ja esi valodnieks, tad ar uzsvaru uz "a", bet citaadaak kaa veelies.

Starp citu, Niks ieteiktais links uz wikipedia ir ljoti labs. Tas nedaudz atshkjiras no maneejaa viedoklja, taapeec jums buus izveeles un paardomu iespeeja.

P.S. Shis topiks ir pat ljoti vietaa, jo ir interesants jautaajums par anime teemu. Tas liek mums aizdomaaties par to, kaa buutu pareizaak izrunaat japaanju vaardus. Tomeer daudzas no atbildeem, uzskaitu - ghoul, Tigra2, sushi, neko lasiit veertu nepateica. Vai vajadzeeja vispaar pirkstus kustinaat? Naakamreiz es lietoshu shiem cilveekiem warn pogu, jo vinji tapa manis briidinaati. Ja uzskataat, ka juusu posti bija jeedziigi, suudzieties man ar PM.
NOAR
Veel jautaajumi par vaardu anime.

Kaadaa dzimtee tas ir (es lietoju viiriessu)?
Un vai tas vispaar ir jaaloka (tad vajag sieviessu dz.)?
ETM
neesmu filologs, bet kaut ko no skolas atceros apr saikni starp galotni e un sievieshu dzimti.
NOAR
Tas buutu laviski, un vajadzeetu, ja meegginaatu lociit.
Bet anime nav latviessu vaards, un ko tu teiktu, ja anime beigtos ar -t?(protams taa nav, bet tikuntaa. Nu neatceros, kaa loka lietvaardus ar galotneem kuras nevar buut.)
edg
Fanaatiskie latviskotaaji uzskata, ka buutu jaauzrunaa kaa ETM teica. Ja vaards nebeidzas ar latvisku galotni, tad tas jaapaarveido. Kameer tu neesi fanaatisks latvietis, izveelies savu dzimti. Kaut gan es speeju atcereeties cilveekus "anime" lietojam tikai sievieshu dzimtee.
Sigfa
nu, es personiigi neloku vaardu anime. Taapat kaa peso.

kas- anime, kam- anime, kur- anime utt.
edg
QUOTE(Sigfa @ Dec 9 2005, 19:35)
nu, es personiigi neloku vaardu anime. Taapat kaa peso.

kas- anime, kam- anime, kur- anime utt.
*


Bet tu droshi vien saki: "Taa ir jee jee uber krutaa anime!" nevis "Tas anime teh piu!". Iznjeemums ir, kad mees domaas papildinaam teikumu ar vaardu "seriaals" vai "gabals", bet tad dzimtee lociitie vaardi tiek attiecinaati uz iedomaato vaardu. Piemeers: "Man shitais seriaals nepatika. Citi anime ir labaaki!" Es gan arii shinii gadiijumaa buutu lietojis "Citas animes ir labaakas!". Bet vispaar shis posts prasaas peec dzeeshanas.
Sigfa
tu zini, es taa saaku domaat un sapratu, ka tomeer ne vienmeer neloku, pilniigi pa roku galam man taa lieta ir ... laikam atkariigs no taa kaa izklausaas.
nanashi
Man gan vienkaarshi, vismaz domaas es vinju saucu par animu (izr. [animū]) biggrin.gif

Offtopics, bet es nez kaapeec vispaar negribu to vaardu dziivee lietot, ar visaadiem eifeemismiem aizvietoju - man prasa, ko skatos - es saku, "amm, suspense trilleri, japaanju" nevis "anime".
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.